5 ismertetőjel, amivel egy jó arculattervezőnek rendelkeznie kell:


A mai világban zavarbaejtően nagy a kínálat grafikusokból (is), és valljuk be, nem könnyű eldönteni, ki lesz a számunkra megfelelő. Akire szívesen rábízzuk cégünk több évtizedes jövőjét, a stílusunk és mondanivalónk vizuális megjelenítését.

Íme 5 dolog, amit mindenképp érdemes szemügyre venni:

1: portfólió

Designer választásnál alapvető, hogy a munkái alapján döntünk elsősorban.

Olyat válasszunk, akinek a stílusa, a gondolkodásmódja tetszik, és ne olyat, aki végzettségével, "belterjes szakmai elismeréseivel" villog a bemutatkozásában.

2: valós ügyfelek Akinek csak szakmai versenyekre benyújtott pályázatokkal és fiktív cégeknek kitalált koncepciókkal van tele a portfóliója, az nem biztos, hogy adott keretek között, a valós életre szabott munkát is le tud tenni az asztalra. 3: szerződés Szerződés nélkül dolgozni olyan, mint bemondásra hitelt felvenni. Egyik fél sem lehet biztos benne, ki, mit, mikor teljesít, mik a kötelezettségei és mik a lehetőségei. Grafikussal kötött szerződésben nem csupán a munkafolyamatot, a határidőket és az árat rögzítjük, hanem azokat a felhasználói jogokat is, amiket valójában megfizetünk. Ha ilyet nem kapsz, akkor sosem lehetsz biztos benne, hogy a jól bejáratott, felfuttatott, sokat érő logódat mikor próbálja valaki elperelni tőled. (Mert pl. lemásolta, te meg nem tudod bizonyítani, hogy azt neked tervezték) 4: garancia Egy magabiztos, gyakorlott és korrekt grafikus nem fél vállalni bizonyos pénzvisszafizetési garanciákat a munkájára. Lehet ez egy eredetiségi garancia, egy elégedettségi garancia, vagy teszemazt egy kompatibilitási garancia...

5: szakmai alázat

Ezt persze nehéz kívülről eldönteni, de érdemes figyelni a jeleket.

Ha a grafikus a saját stílusát, a trendeket, vagy elcsépelt sablonokat akar rádsózni, akkor nem a te problémádra koncentrál szakmai hozzáállással, hanem vagy önmegvalósítgató művészlélek, vagy haszonleső amatőr. A te grafikusodnál mi a helyzet?

Mentés

Featured Posts
Recent Posts